Δώρα μίλησέ μας για εσένα. Ποια είναι η σχέση σου με το χορό και την εκπαίδευση;

Φοίτησα στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αποφοίτησα το 2015 από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών “Παιδικό βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό” της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασα χορό σε σχολές χορού στη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη και το 2016 αποφοίτησα από το Επαγγελματικό τμήμα Hip Hop της Prodancerstudio. Tον ίδιο χρόνο αδειοδοτήθηκα ως official Zumba Instructor καθώς και Zumba Kids and Kids Junior Instructor. Αργότερα, παρακολούθησα το πρόγραμμα RED Training, Art and Dance – Segni Mossi στην Ιταλία και την ίδια χρόνια αδειοδοτήθηκα και ως official Yoga Kids Instructor.
Σήμερα εργάζομαι ως προϊσταμένη Νηπιαγωγός στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό “The Joy School“. Διδάσκω σε σχολές χορού και γυμναστήρια σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Είμαι δημιουργός και παραγωγός διάφορων Dance Video Projects και συνεχίζω τα μαθήματα κλασικού μπαλέτου και Commercial Dance, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια. 


Πρόσφατα μοιραστήκαμε τον “Παιδότοπο των Μαθηματικών”:
μια σειρά 
δραστηριοτήτων που στόχο είχε να βοηθήσει τους γονείς με ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι τα οποία καλλιεργούν τη μαθηματική σκέψη. Το Joy School και εσύ προσωπικά δοκιμάσατε και μοιραστήκατε πολλές από τις δραστηριότητες του παιδότοπου.

Αν έπρεπε να διαλέξεις μία, ποια είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Art and Dance – Παιχνίδι έκφρασης μέσω της κίνησης και αποτυπώματος στο χαρτί

Είναι γεγονός ότι “Ο Παιδότοπος των Μαθηματικών” ήταν μια υπέροχη ιδέα, ιδιαίτερα για τις σημερινές και πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε. Μέσα από το “Τhe Joy School” μοιραστήκαμε πολλές από τις δραστηριότητες και αρκετοί γονείς μας έστελναν φωτογραφίες από αυτές που είχαν δοκιμάσει. Είναι αρκετά δύσκολο να διαλέξω μόνο μια. Ίσως μια από τις αγαπημένες μου να είναι η “Αφηρημένη Ζωγραφική” στην οποία προσθέτεις και τα σχήματα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι από τις αγαπημένες μου γιατί συνδυάζει την ελευθερία της κίνησης και της επαφής, την έκφραση του αποτυπώματος στο χαρτί και τα Μαθηματικά.
Και όλα αυτά συνδυάζονται με ένα ευχάριστο, δημιουργικό και πειραματικό τρόπο.

Πώς προσπαθείς να ενσωματώσεις την κίνηση στην διδασκαλία σου; Μπορείς
να μας δώσεις ένα παράδειγμα;

Πραγματικά προσπαθώ σε οποιαδήποτε διδασκαλία να ενσωματώσω την κίνηση, διότι θεωρώ ότι τα παιδιά την έχουν ανάγκη άλλα και αισθάνομαι ότι είναι ένας ευχάριστος και λειτουργικός τρόπος μάθησης. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη διδασκαλία των Μαθηματικών και συγκεκριμένα την εκμάθηση των αριθμών, μία δραστηριότητα είναι: Χορεύουμε όλοι μαζί και μόλις σταματήσει η μουσική δείχνω στα παιδιά μια κάρτα με έναν αριθμό.
Αρχικά γίνεται η αναγνώριση του αριθμού, κατόπιν όλοι μαζί κάνουμε τόσα παλαμάκια, πηδηματάκια, στροφές ή καθισματάκια όσα λέει ο αριθμός, και έχοντας τοποθετήσει ένα στεφάνι ζητάω από τα παιδιά να βάλουν μέσα στο στεφάνι τόσα τουβλάκια όσα λέει ο αριθμός.

Messy Play – Αισθητηριακό παιχνίδι.

Τί θέση έχει το παιχνίδι στην διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας στο Joy School;

Το παιχνίδι στη διδασκαλία των παιδιών στο “The Joy School” διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο. Η διδασκαλία στηρίζεται στο παιχνίδι και η μάθηση έρχεται μέσω αυτού, είτε το παιχνίδι είναι δομημένο, είτε είναι ελεύθερο. Το “The Joy School” προωθεί, μεταξύ άλλων, το παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης, έκφρασης και θεραπείας. Αξίζει να επισημανθεί ότι πέρα από τα βασικά γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο μας, εβδομαδιαία διδάσκονται Zumba Kids, Yoga Kids, Fitness Kids, Messy Play και Θεατρική αγωγή, γεγονός που αποδεικνύει ότι προσφέρεται στα παιδιά η ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες μέσα από βιωματικές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για χαρά, μάθηση και ανάπτυξη.

 

Τί θα συμβούλευες τους γονείς να κάνουν για την απασχόληση των παιδιών όσο είναι στο σπίτι;

Μπορώ να φανταστώ ότι οι μέρες που περνάμε στο σπίτι με τα παιδιά γεμάτα ενέργεια δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι τα παιδιά είχαν την ανάγκη να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους γονείς, χωρίς να υπάρχει το άγχος του χρόνου και της πίεσης. Αυτό που θα συμβούλευα τους γονείς είναι καταρχάς να είναι αισιόδοξοι και χαρούμενοι έτσι ώστε να εμπνέουν ασφάλεια και αισιοδοξία στα παιδιά. Επιπλέον, να παίζουν πολύ μαζί τους, να πειραματιστούν με νέα πράγματα, να διαβάσουν πολλά βιβλία και να ξαναγίνουν και οι ίδιοι παιδιά. Ακόμη, μέσα από το διαδίκτυο θα μπορέσουν να βρουν πολλές ιδέες για δραστηριότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών αλλά και των ίδιων.

Πώς βοηθάς τους μαθητές σου να εξελίσσονται όσο είναι στο σπίτι;

Το “The Joy School” οργάνωσε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει την εξέλιξη και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών από το σπίτι. Κάθε γονιός λαμβάνει e-mail με προτεινόμενες δραστηριότητες σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα έχοντας ως πυρήνα ένα συγκεκριμένο θέμα. Ακόμη, οι γονείς έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με την δασκάλα τους για ανταλλαγή πληροφοριών και εποικοδομητική συζήτηση. Επίσης, διοργανώνονται τηλεδιασκέψεις σε μορφή μαθήματος όπου διαδικτυακά πραγματοποιούνται δραστηριότητες που συμμετέχουν γονείς και παιδιά.